Szűrés

Tanúsítvány

SSL Certificate
Blog

Tervezés - mosogató és bútorszekrény méret

2021.03.02 09:52
Tervezés - mosogató és bútorszekrény méret

A mosogatóhoz tervezzük a szekrényt vagy fordítva?

 

Gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy a kiválasztott mosogató egyszerűen nem fér el a konyhabútor mosogatótálcát befogadó elemébe. A mosogatószekrény alultervezése szinte mindennapos eset, amit legtöbbször a szűkös helykínálat, a tervezés utáni módosítás vagy csak a nem mindenre kiterjedő tervezés okozhat.

A gránit mosogatók beépítésének fő feltétele a megfelelő szélességű mosogatószekrény amibe elhelyezésre kerül. Minél szélesebb (szélesség balról jobbra) a fogadó szekrény annál több választási lehetőségünk van a mosogatók közül. Egyes mosogatók már 40 cm széles szekrénybe is beépíthetők. Bizonyos modellek esetén mint a Nero Parma modell a tervezők egyik fő szempontja az volt, hogy a mosogató beépíthető legyen egy 40 cm széles mosogatószekrénybe is. A kisméretű mosogatókon kívül a 40 cm-től egészen a 100 cm-es szélességig kínálunk mosogatókat. Az egymedencés mosogatók többsége beépíthető 50 cm széles szekrényekbe, a másfél medencés modellek a 60 cm-es szekrényekbe, míg a kétmedencés mosogatók általában a 80 cm-es bútorszekrényt igénylik a beépítéshez.

A mosogató kiválasztásánál figyelembe kell venni a csaptelep helyigényét is. A mosogatóhoz tartózó csap a klasszikus kialakítású mosogatók esetében a medence mellett vannak, így a medence szélességéhez hozzá kell adni a csaptelep leszálló csöveinek szükséges helyet is, ami néhány centiméter szokott lenni. Ezen felül nem szabad megfeledkezni a mosogató medence falvastagságáról sem, ami 1 - 1.5 cm. Ezeket összesítve egy 35 cm széles medence részére figyelembe véve a falvastagságot és a csaptelepnek szükséges helyet, legalább 41 cm széles szabad hely kell rendelkezése álljon.

Ekkor érkeztünk el a második kérdéshez, a bútorszekrény szélességéhez. A mosogató szekrények falvastagsága általában 16 mm, de ez gyártónként, és egyedi igényenként el is térhet ettől a szabványtól. A szekrény szélességét minden esetben a nettó rendelkezésre álló szabad szélesség alapján kell számolni, tehát a bútor elem teljes szélességéből vonjuk le az oldalfalak vastagságát. Egy 60 cm széles konyhaszekrény elem 16 mm-es falvastagsággal 56.8 cm rendelkezésre áló szélességet fog adni (60 - 1.6 x 2). Ezek alapján kell kiszámolni mekkora mosogatót válasszunk vagy mekkora bútorszekrényt tervezzünk a mosogató alá. A mosogatótálca kiválasztásánál az egyik feltüntetett adat a minimum szükséges szekrény szélesség, amit mindenképp érdemes figyelembe venni. 

A konyha számára adott hely és a vásárlói igények szerint adott a bútorszekrény és ahhoz választunk mosogatót, vagy megtetszik egy mosogató és ahhoz választunk megfelelő méretű szekrényt. Én az utóbbit választottam.