Szűrés

Tanúsítvány

SSL Certificate
Blog

Gránit mosogatók tisztítása

2021.02.07 10:10
Gránit mosogatók tisztítása

Gránit mosogatók tisztítása

Mennyire érzékenyek a gránit mosogatótálcák a szennyeződésekre? Mivel tartsuk tisztán? Milyen gyakran? Hasonló kérdések merülnek fel a mosogatótálca megvásárlása előtt vagy után. Fontos, hogy a beüzemelést követően egy egyszeri impregnálással lássuk el a mosogatót, így jobban megőrzi színét és nehezebben szennyeződik. Egy egyszerű olívaolajjal vagy babaolajjal történő tákenés betömi a mosogatón található mikrópórusokat és vékony filmréteget ad. Az impregnálást egy mosogató vagy mosdószivacs nem karcoló oldalával is elvégezhetjük, majd az olajat mosogatószeres szivaccsal könnyel eltávolíthatjuk. 

A mosogatót folyamatos szennyeződések érik, amelyek nagy része ártalmatlan, de egy kisebb hányaduk agresszívabb, emiatt érdemes a mosogatót általában havi 1-2 alkalommal letisztítani. Annak ellenére, hogy a mosogató gránit őrlemény és akril összetétele masszív megoldást eredményez, kerüljük az erősen maró anyagok alkalmazását. A mosogatóba kerülő víz vízkeménységtől függően nem csak vegytiszta víz hanem oldott ásványi anyagok is megtalálhatóak benne, legtöbbször kalcium és magnézium karbonátok. Néhány vízkőoldó szer amelyek hatékonyal eltávolítják a vízkövet, erősen maró hatású anyagokat is tartalmaznak, mint például a foszforsav vagy citromsav. A használati utasításuk szerint a vízkőoldót fel kell vinni a felületre, otthagyni egy meghatározott ideig, majd eltávolítani. Ezt a megoldást mindenképpen kerüljük, mert maradandóan megmarhatja a gránit mosogatótálcákat. Helyette használjunk inkább általános tisztítószereket,amelyek vízkőoldót is tartalmaznak. A tisztítószert vigyük fel a felületre, majd rövid dörzsölés után ha már a szennyeződéseket sikerült eltávolítani, mossuk le. A mosogató azon részein - ezek tipikusan a csaptelep töve, és a lefolyószűrő körüli terület - ahol erősebb a vízkő jelenléte, ott inzenzívebb dörzsölést alkalmazzunk.

Sok tévhittel ellentéteben Domestos-os oldatot használhatunk, emellett a Denk Mit általános fürdőszobai tisztítószere is szépen tisztít. Fontos, hogy ne használjunk karcoló fém vagy erősen dörzsölő szivacsokat, ilyen lehet a konyhai fémszivacs, ami karcolásokat okozhat. 

Mit tegyünk elszíneződés esetén? Ha egy intenzív színező hatású anyag, például vörösbor vagy cékla nyomot hagyna a gránit mosogatótálca felületén akkor használjunk denaturált szeszt, ami hatékonyan segít az elszíneződések ellen.

A gránit mosogatók tisztítása számos anyaggal történhet, érdemes egy már jól bevált anyag mellett maradni. Emellett kaphatóak kimondottan gránit mosogatótálcákra való tisztítószerek is.