Szűrés

Tanúsítvány

SSL Certificate
Blog

5 tévhit a gránit mosogatókról

2023.05.25 08:41
5 tévhit a gránit mosogatókról

Néhány fontos kérdés a mosogatótálcákkal kapcsolatban

Rengeteg kérdést kapunk a gránit mosogatótálcákkal kapcsolatban, ezek között akadnak nagy gyakran visszatérő kérdések. Összegyűjtöttük azokat az információkat, amiket sokan megemlítenek, vagy rákérdeznek, de a jó eséllyel tévhit.

1. A gránit mosogató tökéletesen karcálló

A gránit mosogatótálcák ellenállóak, igen kemény anyagból készülnek, de ugyanúgy, ahogy egy rendkívül kemény, magas cement tartalmú beton felület is megkarcolható úgy a mosogatótálca is. Ennek a megértéséhez vizsgáljuk meg a gránit mosogatók anyagának összetételét:

A termék egy két komponensű kompozit anyag, amelyet 80%-ban gránit őrlemény alkot, ami természetes és módosított gránit és kvarchomok őrlemény lehet. Ehhez adódik 20%-ban akril vagy műgyanta, ami a későbbiekben a kötőanyagot alkotja. A műgyanta egy ipari körülmények között gyártott viszkózus anyag, ami a szilárdulási folyamat során polimerré alakul.

a 80-20 arányban összeállított, a gránit mosogató végső anyagát képező struktúra egy erős, minimális rugalmassággal bíró, de a természetben található rendkívül nagy sűrűségű és keménységű gránit kőzetnél lágyabb anyag. Ebből adódóan egy éles acél kés vagy egy hegyes tárgy által okozott mechanikai sérülés nyomot hagy a mosogatótálcán. Ha késsel dolgozunk, mindenképp tegyünk egy vágódeszkát a kés alá, ne érintkezzen a gránit mosogatóval közvetlenül.

2. A gránit mosogató hőálló 280 fokig

Több esetben előfordult, hogy a főzőlapról levett forró edény vagy a sütőből kivett sütőtál égési nyomott hagyott a mosogatótálcán miután közvetlenül a felszínén lett elhelyezve forró állapotban. Az ilyen extrém magas hőmérsékletű fém edényekkel történő érintkezés megváltoztatja a mosogató anyagát részben alkotó polimereket, azokon égési nyom keletkezik és befeketednek. A nyíltlánggal üzemelő gázfőzőlapok esetében a láng 1000 – 1500 °C fokos is lehet, ami több száz fokos hőmérsékletet is eredményezhet az edények alján. Ez az extrém magas hőmérséklet deformálja és megégeti a gránit mosogatótálcákat.

3. A lefogató körmök szükségessége

A gránit mosogatók telepítéséhez nem szükségesek a lefogató körmök, sem az öntapadó gumi vagy szivacs membrán. Ezt még alkalmazni szokták a hagyományos acél mosogatóknál, de a gránit esetében szükségtelen. A mosogató pereme alatti szilikon ragasztóval történő rögzítés több mint elégséges, ami a víz aláfolyását is megakadályozza. Szükséges a szilikon ragasztó folytonos és egyenletes felvitele a mosogató teljes kerületén, kihagyások nélkül. A lefogató körmök gránit pult esetén túlfeszültséget is okozhatnak, ha a körmökben lévő csavarok túlságosan meg vannak húzva.

 4. Vízkőoldók intenzív használata

vízkő eltávolítás időnkénti elvégzése szükséges a gránit mosogatók esetében is. A vízkő elleni védekezés leghatékonyabban savas kémhatású tisztító szerekkel lehetséges, vagy savtartalmú házi megoldásokkal, ilyen a citrom vagy az ecet. Vannak azonban nagyon magas savtartalmú, kimondottan agresszív vízkőoldó szerek, amelyek csak nagyon korlátozott ideig vagy egyáltalán nem használhatóak a grániton. Egy erős vízkőoldó jelenléte a gránit mosogató felületén hosszabb ideig, már maradandó foltokat eredményez. Ez igaz a rendkívül kemény természetes gránit és műkő esetén is, de találkoztunk már krómozott csaptelep felületekkel is ahol ugyanez megtörtént. A megoldást egy gyengébb savtartalmú vízkőoldó használata jelenti, ahol ügyelni kell arra is, hogy hosszabb ideig (egy percnél tovább) ne maradjon a felületen. A Domestos egy jó megoldás, vagy általános vízkő és zsíroldó összetevővel ellátott anyagok.

5. A hosszabb garancia egyenlő jobb minőség

Több gyártó és forgalmazó egymásra licitál a gránit mosogatókra adott garancia időtartamát tekintve. Nem ritka a 40 év garancia, amihez hajlamosak vagyunk automatikusan egy magasabb minőséget feltételezni, de ez mindig nem igaz. A hosszú jótállási időtartamnak minden előnye mellett még van egy pozitív üzenete is, aminek hatására az időtálló és tökéletes mosogató víziója jelenik meg, ahelyett, hogy vajon milyen lesz az aktuális otthonunk több évtized év múlva. Egy konyha felújítási ciklusa, és emiatt egy gránit mosogatótálca és a csaptelep élettartama általában kevesebb mint 30 - 40 év, és jó eséllyel új élethelyzetben, egy másik konyhában találjuk majd magunkat. A jó hír, hogy ha egy gránit mosogatóval probléma adódik, ahol a garanciális igényünket érvényesíteni szeretnénk, az az esetek 99 százalékában az első néhány hónapban kiderül. Már a beépítésnél látszik, ha a mosogató ferde és nem fekszik fel a munkalapra, karcos, vagy sérült, esetleg szállítás közben elrepedt. Ha a beépítés után karcok vagy foltok jelennek meg, az is az első hetekben felszínre kerül. Ha mindez nem történik meg, akkor szinte biztos, hogy a mosogatótálca további életciklusa során a rendeltetésének megfelelően működik és megőrzi állagát.