Szűrés

Tanúsítvány

SSL Certificate

Műszaki Információk

A gránit mosogatóink alapanyaga és összetétele

A mosogatók a gránit őrlemény részecskék, vagy más néven gránit kvarc alapanyagból készülnek, ami a mosogató anyagának 80%-át adja. A másik összetevő a folyékony kötőanyagként szolgáló speciális akril vagy műgyanta, ami a fennmaradó 20%-ot teszi ki. A gránit őrlemény es kötőanyag 80-20 százalékos összetétel aránya a gránit mosogató gyártásánál egy általánosan alkalmazott arány, a gyártók ettől nem szoktak eltérni. Fontos az alapanyagok minősége, így a gyártóknak ügyelniük kell arra, hogy bevált alapanyagokkal dolgozzanak, amelyek a mosogató üzembe helyezését követően nem mutatnak színelváltozást, kopást vagy egyéb rendellenességet. Az általunk forgalmazott mosogatók a német Dorfner (dorfner.de) gránit őrleményből készülnek, amelyek megbízható gyártási minőséget és hosszú élettartamot biztosítanak a mosogatóknak.

Beépítéshez szükséges bútorszekrény méretek

A gránit mosogatók beépítésének fő feltétele a megfelelő szélességű mosogatószekrény amibe elhelyezésre kerül. Minél szélesebb (szélesség balról jobbra) a fogadó szekrény annál több választási lehetőségünk van a mosogatók közül. Gyakori probléma, hogy a konyhabútor megtervezésénél figyelmen kívül hagyják a mosogató medence helyigényét, a szekrény alul méretezett lesz és csak kisebb méretű mosogató választható.

Egyes mosogatóink már 40 cm széles szekrénybe is beépíthetők. Bizonyos modellek esetén mint a Nero Parma modell a tervezők egyik fő szempontja az volt, hogy a mosogató beépíthető legyen egy 40 cm széles mosogatószekrénybe is. A kisméretű mosogatókon kívül a 40 cm-től egészen a 100 cm-es szélességig kínálunk mosogatókat. Az egymedencés mosogatók többsége beépíthető 50 cm széles szekrényekbe, a másfél medencés modellek a 60 cm-es szekrényekbe, míg a kétmedencés mosogatók általában a 80 cm-es bútorszekrényt igénylik a beépítéshez.

Munkalap kivágása

A legtöbb mosogatótálca csepegtető részének az alsó, lefelé néző része nem teljesen sík. A csepegtető rész alja olyan merevítéseket tartalmaz, amelyek a tálca szerkezetét erősítik, ezáltal a mosogató nehezebben reped vagy törik el az olyan csomópontokban mint ahol a medence fala végződik és a csepegtető felület indul.  A mosogató már ezekkel a merevítésekkel kerül megformázásra és vastagságukból adódóan az alsó síkból kilógnak lefelé. Ezáltal a mosogató csepegtető része legtöbbször nem tud felfeküdni a munkalapra, így azok kivágása a csepegtető alatti részen is szüksége

Az általánosan ajánlott kivágási méret, amikor a mosogató minden oldala körül elhagyunk 15 millimétert, tehát körben egységesen 1,5 cm-es felfekvést biztosítunk. 

Mosogató beépítés

Az új generációs mosogatók esetében – néhány kivételtől eltekintve – általában már nem alkalmaznak lefogató körmöket, így azoknak nincs kialakítva nyúlvány a mosogatón. A mosogató rögzítése a végső pozíció beállítását követően szilikonragasztóval történik úgy, hogy a felfektetett mosogató és a munkalap találkozásánál egy vékony csíkban elhúzzuk. A szilikonragasztó lehet tetszés szerinti színű, fontos, hogy penészálló legyen, mivel vízzel érintkezik majd.

A szilikonragasztós rögzítés egyszerű és hatékony megoldás. Emellett ezáltal elkerülhető annak a kockázata, hogy a rögzítő körmök túlfeszítése esetén a mosogató elrepedhet. Ez főleg gránit munkalapokra történő telepítésnél fordulhat elő nagyobb eséllyel.